08 Қырқ 2021
Мектептік тамақтандыру

Балалардың тамақтандыруын ұйымдастыру

Бала денсаулығын, оның дене және ақыл-ой дамуын  анықтайтын бағыттардың бірі өскелең ұрпақты сапалы тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады.

Дұрыс ұйымдастырылған тамақтандыру оқушылардың денсаулығын сақтауға көмектесетіні сөзсіз. Мектеп оқушыларының бойында салауатты өмір салты негіздерін қалыптастырумен  айналысу қажеттілігі бірқатар маңызды себептерге негізделеді.

Еркінқала орта мектебі бойынша  мектептегі тегін тамақты ұйымдастыру  жаңа 2021-2022 оқу жылына  жылдық жоспары жасақталынды.

Мектепте барлық оқушыларды ыстық тамақпен қамтуға барлық жағдай жасалған. Әкімшілік пен мұғалімдердің айрықша бақылауымен Жалпыға ортақ білім беру қоры есебінен тегін тамақтануға құқығы бар аз қамтылған отбасылардың балалары тамақтандырылады.  1-4 сыныптарды мектепте тегін тамақтандырумен қамту 100%

Жоспарлы түрде оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету бойынша жұмыстар жүргізіліп отыр: тамақтану үшін сабақ арасындағы үзілістерді ұйымдастыру, биология және технология пәндері бойынша оқу бағдарламаларының жоспарына тамақтану мәдениеті туралы сауалдарды қосу және т.б. Үйлесімді тамақтандыруды бақылау жүзеге асырылады,  мектептің медициналық қызметкері тамақтану мәдениеті мен салауатты өмір салтын насихаттау бойынша дәрістер ұйымдастырады, көрнекті насихаттау жұмыстары жүргізіледі: сурет байқаулары, сыныптарда денсаулық бұрыштарын жабдықтау жүзеге асырылады.

Оқу жылының басында оқушылардың ыстық тамақпен қамтылуын ұйымдастыру туралы бұйрық шығарылады, мұнда тегін ыстық тамақ алуға құқығы бар оқушылардың тізімдік құрамы бекітіледі.

Көп балалы және әлеуметтік қорғансыз топтарға жатқызылатын оқушылар санаттары ата-аналар тапсырған құжаттарға сәйкес анықталған.

Барлық шешімдерді ұсынылған құжаттар (ата-аналарының өтініші, санатын растайтын құжат, сынып жетекшісі мен ата-аналар комитетінің отбасын тексеру акті) негізінде қабылданады.

Тегін тамақты келесі санаттарға жатқызылатын көп балалы және әлеуметтік қорғансыз отбасылардың балалары алады.

Оқушыларды тамақтандыру  белгіленген кестеге сәйкес жүргізіледі. Барлық сынып жетекшілері оқушыларды асханаға алып барады және тамақтану кезіндегі оқушылардың тәртібін қадағалайды.

Тамақтанублогытүрі – асхана.

Отыратынорындар саны 110 орын.

Мектептегі ауыз су режимін ұйымдастыру да аса маңыздымәселелердіңбірі.

Мектепасханасытолықтайқажеттіыдыс-аяқпенжабдықталған. Оныңтазалығына баса назараударылады. Жуу мен залалсыздандырубарлықсанитарлық-гигиеналықнормалардысақтайотырыпжүргізіледі, еңжақсызалалсыздандыруқұралдарыпайдаланылады. Асханағакіреберістеоқушылардыңқолынжууғаарналғанарнайыорын бар.

Дайындалғантағамдардыңсыртқытүріне баса назараударылады, солсебептібіздіңаспаздаросыған аса мәнбереді. Асханадаүйжағдайындайжайлылық пен жылусезінугеболады. Осылардыңбарлығытамақтануғақосымшақолайлыжағдайжасайды.

Мектептегітамақтандырудыұйымдастыружүйесініңміндеттерікелесідей:

- оқушылардытолықыстықтамақпенқамтамасызету;

- тағамныңнәрлілігі мен үйлесімділігінқадағалау;

- оқушыларға салауаттыөмірсалтыұстанымдарынүйрету;

- жағымдыдағдылардықалыптастырып, салауаттыөмірсалтынақажеттіліктіқалыптастыру;

- тамақтанумәдениеті мен өзіне-өзіқызметкөрсетудағдыларынқалыптастыру;